Civil szervezetek

FELSŐSZÖLNÖKI SZLOVÉN NÉPTÁNCCSOPORT

Cím: 9985 Felsőszölnök, Fő út 10.
Telefon: 94/434-159
Csoport vezetője: Szukics András
e-mail: benjo@t-online.hu

A Felsőszölnöki Szlovén Néptánccsoport a Magyarországi Szlovének Szövetsége keretében működik. Felsőszölnök hazánk legnyugatibb települése, amely a magyar – szlovén – osztrák hármashatár mentén fekszik és egyben a szlovén Rába-vidék legnagyobb települése is. A Rábavidék szlovén tánchagyományainak megőrzésére vállalkozott az 1985-ben alapított néptánccsoport. Eredeti táncanyagra épülő koreográfiákkal igényesen és magas színvonalúan tolmácsolja a szlovén népművészet sajátosságait. A csoport tagjai a rábavidéki néptáncokon kívül szívesen táncolják az anyaországi tájegységek különösen szép táncait is. A csoportnak számtalan hazai és külföldi fellépése van. Művészeti szemlék, regionális, országos és helyi rendezvények rendszeres résztvevője Szlovéniában.

 


FELSŐSZÖLNÖKI NÉPDALKÖR

Cím: 9985 Felsőszölnök, Templom út 22.
Telefon: 06-30-627-0259
Vezető, mentor: Gáspár Lászlóné

A 8 tagú csoport 2000-ben alakult Felsőszölnökön. A népdalkör megalakulása és a népdalok megőrzése, továbbéltetése elsősorban Gáspár Lászlóné tevékenységét dicséri.
A Rába-vidék régi népdalait, balladáit is éneklik, a hagyományőrző napokon szívesen elevenítik fel az emberi élet jeles eseményeihez kötődő szokásokat, dalokat. A csoport tagjai nagy lelkesedéssel és odaadással dolgoznak, ami a fellépéseiken is megmutatkozik. Népdalaikat Rába-vidéki nyelvjárásban adják elő.
Fennállásuk óta minden évben részt vesznek a Márton-napi eseményeken az anyaországi Odranciban, rendszeresen szerepelnek a magyarországi szlovén települések és különböző szlovéniai tájegységek kulturális rendezvényein.
A csoport első CD-je 2007-ben jelent meg, melyen régi Rába-vidéki népdalok hallhatók.


FELSŐSZÖLNÖKI PÁVEL ÁGOSTON VEGYESKAR

Cím: 9983 Alsószölnök, Fenyves u. 7.
Telefon: 94/434-123
Karvezető: Ciril Kozar
Elnök: Bajzek László

A kórus a Rába-vidéki szlovénség legpatinásabb közössége, 1938-ban alapították. Kezdetben egyházi énekkarként és női karként működött.
A 60-as években vegyes kórussá alakult, gazdag repertoárjával kiemelkedik az énekes együttesek sorából. Helyi népdalfeldolgozásokat, szlovén kórusműveket tolmácsol, énekli a szlovén szentmise liturgiáját is. Rendszeresen szerepel bel- és külföldön, eddig két hangkazettát és egy CD-t jelentetett meg és számos TV, rádió felvétel készült műsoráról. Széleskörű kapcsolatot ápol szlovéniai énekkarokkal, s három évtizede rendszeres résztvevője az anyaországi Sentvid-i éneklő tábornak. 2005-ben kiemelkedő munkája elismeréseként a Magyar Művelődési Intézet „PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE” díjat vehette át.

 

Főoldal